Zjazd okręgu - Jeziory 2017

 
Zapadł już zmrok. Księżyc do półcieniowego zaćmienia miał jeszcze trochę czasu więc wychylił swe oblicze i spoglądał jak członkowie Okręgu Wielkopolskiego ZPFP zmierzają na coroczny Zjazd w Jeziorach.
W piątkową noc, pośród drzew, w bliskim sąsiedztwie zamarzniętego na wskroś Jeziora Góreckiego, toczyły się rozmowy wszelakie.
Czas płynął nieubłaganie. W końcu dzięcioł swym stukaniem obwieścił dzień kolejny. O mglistym bossskim poranku można było sobie tylko pomarzyć. Kuszące pomarańczowe światełko również do nas nie zawitało. W przeciwieństwie do mrozu, który ochoczo wziął w swe lodowate objęcia tych, którzy zdecydowali się na foto-spacer i pląsanie po lodzie. Wiadomo wszem i wobec, że "Mrożonki" nic tak nie rozgrzewa jak nalewka. ;) Nie mniej jednak, w Jeziorach prym wiedzie także i zupa meksykańska, z piekła rodem, wg przepisu naszego Kolegi Rafała. Niedomówieniem okazałoby się określenie tej zupy mianem „hot & spicy". Niewątpliwie w skali Scoville'a miałaby szansę na wysoką pozycję, o czym mogły świadczyć odgłosy wydawane przez kosztujących. O wyrazie twarzy tychże nie wspominając. Jakby tego było mało, w tym roku nasze zjazdowe menu powiększyło się o "Rafałową peperonatę". Mniam! :) Nie ma to jak wspólne gotowanie!
Opary jalapeño i czosnkowej oliwy z chilli pozostały w kuchni, a my oddaliśmy się kolejnym przyjemnościom czyli oglądaniu zdjęć jakie znalazły się na podium w konkursie „Fotograf Roku 2017". Uwaga, uwaga...Zaszczytnym tytułem Fotografa Roku 2017 Okręgu Wielkopolskiego może pochwalić się Mikołaj Arndt. :) Mikołajowi serdecznie gratulujemy, a wszystkich już teraz zapraszamy na kolejny Zjazd w Jeziorach. :) Dziękujemy, że w tym roku byliście z nami!
Fotorelacja niech będzie zachętą do następnego spotkania, a resztę niech dopowie wyobraźnia. ;)
P.S. Dla tych, którzy chcieliby poczuć się jak w Jeziorach, podajemy przepis na peperonatę oraz na zupę meksykańską.
PEPERONATA
Wrzuć do gara 3-4 cebule pokrojone w piórka. Ty, jako foto-przyrodnik z pewnością wiesz jak wyglądają piórka. Dodaj łyżkę wody i pozwól jej niech dusi się na małym ogniu. A kiedy już poczuje się samotna dodaj do niej obrane ze skórki pokrojone pomidory. Jeśli należysz do tych leniwych, po prostu wrzuć pomidory z puszki. Skrop je oliwą i zostaw chwilę niech sobie pobędą sam na sam z cebulą. Teraz czas na czosnek. Zmiażdż go doszczętnie. Ząbków nie żałuj. 2-3 ząbki lub cała główka, wybór należy do Ciebie. W końcu podobno czosnek jest zdrowy. Uwaga, jeszcze nie wyżeraj. Spróbuj tylko czy nadaje się do jedzenia. Do tego dodaj pokrojoną paprykę i cukinię. Oczywiście kabaczek też jest mile widziany, jeśli nie masz pod ręką cukinii. Sposób w jaki je pokroisz pozostawiamy Twojej własnej inwencji twórczej. Oprósz wszystko solą, pieprzem oraz przyprawami ziołowymi: bazylią, tymiankiem, majerankiem lub tym co akurat masz pod ręką. Na koniec skrop wszystko solidną porcją czosnkowej oliwy z chilli. Zajadaj ze smakiem lub z bagietką i winem! :)
ZUPA MEKSYKAŃSKA
Oczyść pora. Chyba, że lubisz takiego z piaskiem. Pokrój w kawałki. Fajne są takie o wielkości 1/2 cm. Paprykę jalapeño drobno posiekaj. Ilość papryki jest uzależniona od wytrzymałości Twoich kubków smakowych. Uwaga, dopóki nie umyjesz rąk, nie dotykaj oczu ani innych wrażliwych miejsc na ciele, może boleć. Jeśli nie lubisz siekać, po prostu weź papryczkę ze słoiczka, którą uprzednio ktoś dla Ciebie pokroił. Też jest pyszna. Por i papryczka kochają masełko wiec wrzuć wszystko razem do gara i pozwól im niech duszą się rozpustnie i przechodzą smakiem, stopniowo dodając bulion (3 szklanki). Osobno rozetrzyj ser topiony z kilkoma łyżkami gorącego bulionu. 4 łyżki serka wystarczą, ale spokojnie możesz dać całą kosteczkę. Do uduszonych warzyw dodaj 2 puszki fasoli flageolet. Jeśli nie jesteś w posiadaniu takowej, dodaj taką jaką masz. Też wyjdzie bossskie. Następnie dorzuć rozpuszczony ser i zioła pod postacią bazylii i tymianku. Nie zapomnij o świeżo mielonej gałce muszkatołowej. Dopraw solą i pieprzem cytrynowym. Podgrzewaj wszystko kilka minut nie dopuszczając do wrzenia. Przed podaniem spróbuj i od razu zaopatrz się w coś do picia. Albo lepiej nie. Po prostu przygotuj się na nieziemskie doznania smakowe! :)
parent menu item not found: "130"